top of page

BRIJUNI

V času prvomajskih počitnic sva štiri dni raziskovala čudovite Brijune.


To je otok, ki se je v doba antike imenoval Insulae Pullariae, kasneje pa Brioni. To je pravzaprav otočje, sestavljeno iz 14 otokov in otočkov. Najbolj znana sta Veliki in mali Brijun. Večina ostalih otokov ni odprta za turiste.

Diagonal Lines

BRIJUNI

BRIJUNI

BRIJUNI

KAKO NA OTOK? KJE LAHKO BIVAMO?


Otok lahko obiščete za en dan (izlet) ali pa rezervirate prenočišče v hotelu Neptun, kjer lahko izkusite avstro-ogarski stil. Sobe so velike, ponujajo pogled na morje ali park. V obeh primerih je razgled čudovit.

Kakorkoli se odločite - najprej morate priti do Fažane. Od tam vsak dan izpluje trajekt, ki vas pelje na otok. Plovni red se razlikuje po mesecih a je spletna stran urejena in ponuja točne podatke. *lahko s seboj imate svoje kolo a je to potrebno sporočiti (in po potrebi dodatno plačati).  Na otoku je tudi možnost izposoje koles, pri čemer so cene najema res primerne.


Parking: če ste gost hotela boste na mail dobili lokacijo parkirne hiše, kjer lahko brezskrbno pustite avto. Če greste na izlet je potrebno imeti veliko živcev preden najdete parking ob obali. Parkiranje okoli blokov ne priporočam, saj so prebivalci naveličani turistov, ki zasedejo njihov parking in ne-malokrat pokličejo redarstvo.


!! Nasvet! Če nameravate na Brijone »samo na izlet« vsekakor tudi njega načrtujete vnaprej in si pravočasno priskrbite vozovnico. Spontani nakup karte se po navadi končna z velikim razočaranjem, saj so karte za Brijune razprodane tudi za cel mesec vnaprej.

RAZISKOVANJE BRIJUNOV


Brijune lahko raziskujete še in še, vedno znova, vedno drugače….

Vreme je bilo odlična kombinacija sončnih in oblačnih dni, primerno izbranim dejavnostim.

Mi dva sva se odločila, da bova otok raziskala s kolesi. Mel je imel svoj poganjalec, jaz pa kolo s prikolico za čas, ko bo utrujen. Ko pa je bilo vreme oblačno in nas je za nekaj uric obiskal rahli dež sva si izposodila električni avto s katerim sva se zapeljala do bolj oddaljenih delov otoka.


Cena najema:


KOLO 1dan – 30 evra


OTROŠKO KOLO – 23 evra

ELEKTRIČNI AVTO (2 sedeža) 1 dan – 28 (1.10-31.5) ali 40 (1.6. – 30.9) evrov


Plačevanje ni možno z gotovino temveč samo s kartico.


*V kolikor ste gost hotela – lahko imate vsak dan (1x na dan) brezplačni prevoz z trajektom do Fažane in nazaj.


BRIJUNI

10 MEST, KI JIH MORATE VIDETI


1. STARA OLIVA  -  z analizo je bilo ugotovljeno, da je oliva stara preko 1.600 let!  Ko sem stala tam, poleg mogočnega drevesa čutila sem svojo majhnost ter moč in velikost narave. Kaj vse je to drevo čutilo, videlo?! Nekdo je posadil malo vejico oljke in ona je rasla nakljub vsem vremenskim pogojem, izognila se ljudem, ki so jo morda želeli uničiti; priča je poti razvoja od Rimljanov do danes; opazovala je spreminjanje okolice njenega bivanja.. Koliko generacij je pozdravila in kolikim generacijam pomahala v slovo…  Zato sem nekaj minut stala pod njo v tišini ter ji izkazala spoštovanje.


2. KASTRUM – arheološko najdišče iz obdobja Rimske Republike in Rimskega Cesarstva. To so ostanki vile, ki je bila zgrajena v 1.stoletju, življenje v njej se je dogajalo do konca 4 stoletja. V bližini je zgrajena tudi bazilika sv.Marije in cerkev sv. Petra.

Zelo atraktivno. Odrasli bodo tukaj začutili utrip zgodovine, otroci pa uživali dokler se preizkušajo v preskakovanju različnih ovir, ki so ostali od stare vile.


!! Nasvet: za malčke priporočam uporabo čelade, saj se skakanje po kamnih lahko slabo konča, hkrati pa čelada dopušča svobodno raziskovanje kamnitih poligonov.


3. SAFARI PARK – svet, ki združi našo, afriško in azijsko fauno v eno se nahaja na severu otoka. Do tam lahko pridete tudi z vlakom, ki ima začetno postajo pri hotelu Neptun.

V safari parku sva spoznala slonico Lanko, zebre, indijske svete krave, noja, osle. Uživala sva v zelenih barvah, opazovala simpatične živali ter se kar naprej peljala sem in tja, ker je preprosto čudovito.


4. OTISI DINOZAVROV – Skozi velika vrata vstopite v del gozda, ki vas po gozdni potki pelje naravnost do morja, kjer najdete odtis stopala dinozavra. V spomin je postavljen velik kip dinozavra pod katerim se lahko slikate.


5. RIMSKA VILA, UVALA VERIGE – Zame je to mesto bilo posebno in nabito s polno pozitivne energije, tako mehko in prijetno. Tukaj je zgrajena vila v 1. stoletju pred našim štetjem in je pravzaprav bila prepoznana v 1.stoletju po našem štetju. Imena je več delov za različne namene ter tudi hramove, zgrajene v čast boga morja, Neptuna ter božice ljubezni, Venere.


6. MEDITERANSKI VRT – dišeči vrt je nastal leta 2007 s ciljem, da se oplemeni ponudba Brijunov. Pred vrtom sva parkirala kolesi ter si vzela čas za sprehod. Ko sva našla primeren prostor za piknik sva pojedla malico. Jaz sem brala, sin je spal. Torej, to je idealen prostor za odmor.


7. KUPELWIESEROV MIR - mavzolej, ki ga je nekdanji lastnik Brijunov zgradil za sebe in svojo ženo. V resnici je pokopan na Dunaju, tukaj pa sta pokapani njegova žena in sin. Zelo lepa razgledna točka.


8. FAZANERIJA – prostor v katerem se je vzgajalo pernate živali. Danes deluje kot zavetišče za divje živali, ptice in plazilce. Tukaj čez zimo stanuje Koko, znani kakadu, ki ga je Tito podaril svoji vnukinji Saši. V toplejšem delu leta pa svojo rezidenco ima kar v samem središču otoka.


9. TITOV CADILLAC – DARILO ZA TITA OD IZSELJENCEV V KANADI


Nemogoče je, da ste na Brijunih in ne obiščete Titov Cadillac. Tako jaz, kot moj otrok sva bila navdušena nad izgledom avta. Čudovito ohranjen oldtimer te takoj vrne v neke druge čase in prekliče nostalgijo, nastalo zaradi osebnih spomnim ali pa kot v mojem primeru – spomin na spomine o katerih sem kot otrok velikokrat poslušala. No, kakorkoli, tega lepotca je mogoče najeti - za 700 evrov se lahko z njim vozite 30 minut.

10. KOLESARSKE/PEŠ POTI – nikoli jih ne zmanjka. 😊 Kolesarska steza speljana okoli golf igrišča, ob obali, dolga 13 kilometrov  ponuja vse znamenitosti o katerih sem pisala.


Rada bi omenila še stezo ZELENIKOVAC (1.300metrov), lahka pot, primerna za najmlajše in starejše ter stezo DOBRIH VIBRACIJ, ki ima osem točk, od katerih se pet nahaja na Brijunih, dve v Fažani. Lahko jo prekolesarite, več napora zahteva, če se jo lotite peš. Namenjena je relaksaciji in sprostitvi.

bottom of page