top of page

COPENHAGEN

Copenhagen, najmanjša skandinavska država, izstopa s svojo zgodovino Vikingov, Andersenovimi pravljicami ter domovanjem LEGO kock. Mesto, polno življenja in zelene urejenosti, privablja s kulturno raznolikostjo, od jazz glasbe v Nyhavnu do kraljevskih palač. 😊

Diagonal Lines
photo 2.jpg

COPENDAGEN

COPENDAGEN

COPENDAGEN

Danska je najmanjša ampak najstarejša skandinavska država. 

V svetu je prepoznavna, ker je njena zgodovina zaznamovana z vladavino Vikingov, je domovina pravljičarja Hansa Christiana Andersena in izumitelja LEGO kock Oleta Kirka Chriastansena. 

Na danskih tleh je napisan recept za odlične danske piškote ter zgrajen prvi inštitut za raziskovanje sreče.

Copenhagen – mesto za vse letne čase

Življenje me je v Copenhagen pripeljalo večkrat. Mesto me je s svojo energijo navdušilo. Sproščeno, urejeno, organizirano, zabavno, zeleno. Vsak najde to, kar išče. Naj bo to zabava, shoping, moda, umetnost, arhitektura, narava, sproščeni sprehodi…

Iskanje letalske karte je zame najtežji del potovanja. Če smo z datumi fleksibilni (se izogibamo času, ko so šolske počitnice) povratno karto iz Ljubljane lahko najdemo za 150 evrov (cene povratnih kart pa so približno okoli 150-400 evrov)!

Prenočišče: Ker so hoteli in apartmaji bili močno predragi za moje finančne zmožnosti sem se odločila, da bom spala v hostlu (https://www.copenhagendowntown.com/) . Všeč mi je, ker je zelo
blizu centru mesta. Dnevni prostor je namenjen druženju/zabavi in zvočna izolacija tako močna, da je v sobah tišina. Zato je primeren za tiste, ki si želijo nočnega življenja kot za tiste, ki bi radi mir. Vsak
večer je živa glasba. Hostel je čist in urejen. Če vas gre več skupaj, preprosto rezervirate celo sobo zase. Zajtrk ni vključen v ceno in znaša 10 evrov na osebo (švedska miza, neomejeno). Veliki minus sta skupna stranišča in tuši. Copenhagen je drag, zato sem to kar vzela v zakup.

Raziskovanje mesta…

Od letališča do središča mesta me je v 30-tih minutah pripeljala moderna in za uporabo zelo
enostavna podzemna železnica. Svoje raziskovanje Copenhagena sem začela z vaflji v roki. Kupila sem jih v stari slaščičarni (https://vaffelbageren.dk/), ki se nahaja na odlični poziciji, saj sem iz nje lahko opazovala najbolj znan kopenhagenski kanal - Nyhavn, ki je v preteklosti ponujal zabavo mornarjem. Danes so hiše obnovljene, tukaj so predvsem restavracije, odlična kava in jazz glasba.

20190119_073544.jpg

Pot me naprej pelje do »The Round Tower«, ki je bil zgrajen v 17.stoletju, ko je bila Danska znana po astronomskih dosežkih. Stolp v kombinaciji z zemljevidom v rokah ponuja lep razgled na celo mesto.

Nasvet: 

Kolo je zelo pomembno prevozno sredstvo in mesto je zelo prilagojeno kolesarjem. Dnevni najem kolesa (24 ur) stane okoli 20 evrov. Je pa zelo priročno, saj hitreje prideš do željene destinacije.

 

Sprehajala sem se po ulicah in odkrivala majhne trgovine z lesom, urami, različnimi umetninami in knjigarne.

20190209_170351.jpg

Pot me je tako pripeljala do »Amalienborg Palace«, znan po svoji kraljevi gardi. Vsak dan lahko opazujete menjavo straže, najprej pa sem se sprehodila do »Rosenborg Castle« in si stavbo ogledala samo od zunaj. Namesto te vstopnine sem plačala vstopnino v Designmuseum Denmark (20 evrov) in si ogledala danski dizajn skozi zgodovino. Priporočam vsem, ki jih ta tema zanima.

V naslednjih dneh sem si ogledala »Kastellet«, tvrdnjava, zraven pa so različne cerkve in mlin na veter. V bližini se nahaja kip Male morske deklice.

Obiščite knjižnico »Black Diamant« (novi del kraljevske knjižnice), za njo pa se nahaja stara knjižnica in čudovit vrt. Nekateri deli knjižnice so zaprti za obiskovalce, nekateri pa tudi za vse, razen za študente. Knjižnica je res čudovita in vredna obiska.

Copenhagen ne moreš zapustiti brez obiska muzeja Hansa Christiana Andersena (https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/planning/hans-christian-andersen-experience-gdk591356). Je majhen a prikupen muzej, kjer se vrtijo njegove zgodbe. Zanimiv za male in velike. Pred muzejem se nahaja njegov kip. Ko sem končala sprehod po njegovih pravljicah sem prečkala veliko, glavno cesto in odkorakala v park Tivoli, ki je obvezen za vse, ki ste navdušeni nad zabaviščnimi parki (https://www.tivoli.dk/en9).

V naslednjih dneh sem obiskala veliko muzejev. Priporočila:

Muzej Thorvaldsens: Bertel Thorvaldsen  je bil danski kipar, ki je svojo bogato zbirko umetnin podaril Copenhagenu. Pokopan je na dvorišču muzeja. (https://www.thorvaldsensmuseum.dk/)

Narodni muzej je edinstven in čudovit (https://natmus.dk/museer-og-slotte/nationalmuseet/).

Muzej umetnosti in kiparstva – Glyptoteket (https://glyptoteket.dk/)

Narodna galerija Danske – osupljiv prostor in izjemna zbirka danske in mednarodne umetnosti.
Vredno obiska! (https://www.smk.dk/)

Na poti na letališče sem imela še veliko časa zato sem se odločila obiskati še največji akvarij v severni Evropi. Je osupljiv akvarij, ki ponuja veliko zabave in znanja. Priporočam!(https://denblaaplanet.dk/)

Copenhagen je zares čudovito, kulturno, moderno urejeno evropsko mesto.

Danci v svojem dnevnem besednjaku uporabljajo besedo »hygge« iz katere potem izpeljejo še en cel kup besed. Ne obstaja dobeseden prevod za to besedo, lahko pa jo opišemo kot stanje, ko je posameznik umirjen in v svojem telesu čuti ugodje, mir in srečo. Hygge je lahko odlična vroča čokolada, kava, vonj sveče, sedenje ob kaminu, kuhanj, druženje s prijatelji …..

Copenhagen je hygge 😊

20180721_181008.jpg
bottom of page